Ekmekleriniz bu yöntem sayesinde bozulmayacak: Ekmekler en doğru şekilde nasıl saklanır? Ekmekler nasıl uzun süre küflenmez?

Ekmek, doyurucu özelliği olması ile her türlü yemek ile tercih edilen bir besin olabiliyor. Ekmeklerin daha taze ve sağlıklı bir şekilde korunması zor bir durum olabilir. Tüketilen ekmeklerin doğru bir şekilde korunmaması durumunda büyük bir tehlike ortaya çıkıyor. Daha uzun süre kalmaları ve sağlıklı olmaları için ekmekleri saklama şekline dikkat edilmeli. Tükettiğiniz ekmekleri sağlıklı ve doğru bir şekilde saklamak ister misiniz? İşte ekmekleri doğru saklama yöntemi…

Ülkede en çok tüketilen gıda olan ekmekler, en çok israf edilen gıdalar listesinin de başında yer alıyor. Ekmek tasarrufu yapmak adına yenmeyen ekmeklerin ertesi günler için nasıl saklanacağı konusunda bazı püf noktalarını bilmeniz gerekiyor. Peki ekmeklerin bayatlayıp küflenmemesi için hangi adımlar izlenmeli?

Ekmeklerin bayatlamaması için neler yapılmalı?

– İhtiyacınız olan kadar ekmek alın. Her zaman arta kalan ekmeklerin bayatlayacağını unutmayın.

– Ekmeğin kuruyup bayatlamasına neden olmamak için sakladığınız yerin açık alan olmamasına dikkat edin ve ağzını mutlaka kapalı tutun.

– Ekmeğin kabuğunu koparıp yemeniz çabuk bayatlamasına neden olabilir. Ekmek sıcakken kabuğunu koparmayın.

– Ekmeği dilimleyerek tüketirseniz bayatlamasına engel olduğunuz kadar tazeliğini de korursunuz.

– Ekmeğin bayatlamaması için sakladığınız yere bir miktar tuz serpin. Bu da ekmeklerin bayatlamasına engel olacaktır.

Ekmeklerin küflenmemesi için neler yapılmalı?

– Ekmeğin tazeliğini koruması için ekmekleri poşetleyerek buzlukta saklayın. Yemekten 45 dakika önce ekmekleri buzluktan çıkartın. Biraz normal hale gelen ekmekleri ısıtırsanız kullanıma hazır olurlar.

– Ekmekleri nemli ortamda saklarsanız küflenirler. Bu yüzden kuru ortamda saklamaya dikkat edin.

– Sepet içerisinde ekmekleri saklıyorsanız o sepetin içini az miktarda sirke katılmış bezle silebilirsiniz.

Ekmekler nasıl saklanmalı?

Ekmeklerin ömrünün uzatılması ve tazeliğinin gitmemesi için buzdolabında saklanmasının yanlış olduğu belirtiliyor. Uzmanlara göre, bu davranış molekülleri kristalize ederek daha sağlıksız bir durumun ortaya çıkmasını sağlıyor.

Ekmekler böyle daha çabuk bozuluyor

Ekmeğin dolapta saklanmasıyla kristalize olan moleküllerin ekmeğin yapısını bozduğunu ifade ediliyor. Ekmek böyle saklandığında yapısında bulunan su molekülleri azalıyor ve bu şekilde yalnızca karbonhidrat alımı yapılıyor. Karbonhidrattan oluşan bir ekmeğin daha hızlı bir şekilde bayatladığı görülüyor. Ekmeklerin mutfak tezgahlarında da hava koşullarına bağlı olarak 3 güne kadar bozulmadan kalabildikleri görülüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir